Ali Burçin EKE ile Tecrübe Konuşuyor
Öncelikle Denizcilik sektörüne gereken önemin verilmediğinden bahseden Ali Burçin EKE:
‘Dört tarafı denizlerle kaplı ‘mavi vatan’ dediğimiz denizlerimize, denizcilik sektörüne devlet yeterince ilgi göstermemekte maalesef. Denizci bir millet olamıyoruz. 20 – 30 sene öncesine göre tabiki büyük bir gelişme ve büyüme var sektörde. Özellikle gemi inşa konusunda yurtdışına çok güzel projeler ihraç ediliyor. Ama bu yeterli değil, denizcilik sektörünün çok daha iyi yerlere gelmesi lazım. Umarım gençlerimiz olan sizler bir şeyleri değiştirebilirsiniz.’ dedi.
Daha sonra da kısaca kendisinden bahsetti.
Ben Ali Burçin EKE. 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne girdim. Hazırlığı atlayarak 4 sene sonrasında da mezun oldum. Mezun olduktan sonra yaklaşık 5 sene AKSAY tanker firmasında uzakyol vardiya zabitliği yaptım. Sonrasında dünya denizciliğine geçiş yaptım. 2005’te ise yüksek lisansımı yaparken aynı zamanda öğrencilik hayalim olan Broker pozisyonunda ARTI firmasında işe başladım. İlk işe girerken amacım gemi kiralamak hakkında bir şeyler öğrenmekti.
Gençliğimden beri girişimci bir ruha sahibim . Brokerliği kavradıktan sonra 3 ortak GRNADİ gemi kiralama firmasını kurduk. Başlangıçta küçücük bir ofis, bir sandalye , bir masamız vardı. 2009 yılına kadar bu firmada kuru yük brokerliği yaptım. Daha sonra açık deniz römorkörleri ilgimi çekti ve o tarafa yöneldim. ATA römorkör firmasını kurdum. Bu firmanın ismi de hayatım boyunca fikirlerini örnek aldığım Atatürk’ten gelir. 2009 yılından beri de ATA firmasında bilfiil offshorelara römorkör hizmeti, kuru yük brokerliği, gemi kurtarma hizmetleri gerçekleştiriyoruz.
Ben aslen Ankaralıyım ve ailemde hiç denizci yok. Hatta ilk üniversiteye gittiğimde ailem benim adıma endişelenmişti denizciliği yapabilecek miyim diye. Ama bence istemek ve istediğine emek harcamak çok önemli. İsteyip başardıktan sonra da seçen değil, seçilen oluyorsunuz. İnsanlar sizi istiyor. Gençlere en büyük tavsiyem budur; seçen değil seçilen olun. Öncelikle sevdiğiniz tarafı bulun. Denizcilik gerçekten çok büyük bir sektör. Hangi alana yönelirsen daha mutlu ve başarılı olacağını bulmak hayat planlamanızda çok yarar sağlayacaktır.
Son olarak 2018 yılında ise ATA firmasının bünyesinde ATA YACHTING’i kurduk. Hedefimiz başta Türk denizleri olmak üzere yazın Türkiye kışın Karayipler’de bir turizm hedefi sunmak.
Korona virüs dönemi
bittikten sonra Türkiye’de yat sektöründe talep artışı bekliyor musunuz abi ?
Bence yat tarafındansa kuru yük alanı daha çok etkilendi pandemiden. Hatta pandemi daha popüler yaptı diyebilirim. Sosyal mesafe, izolasyon yat ve teknelerde çok daha uygulanabilir olduğundan insanlar daha güvenilir tatil için bu sektöre ilgi göstermeye başladılar. Bu yüzden pandemi sonrasında da özellikle küçük tekne ve yatlarda kara turizmine göre daha fazla büyüme olacağını düşünüyorum. Bu alana yatırım yapmamın sebeplerinden biri bu olsa da asıl nedeni bu sektörü seviyor olmamdır.
Denizcilik
fakültesinden mezun bireyler için yatların işletilmesi, üretimi, ekipmanları
açısından nasıl fırsatlar bulunmakta ?
Ben bu alana yöneldikten sonra farkettim ki inanılmaz bir kalifiyeli eleman eksiği bulunmakta. İnsanlar profesyonel olmayan bir bakışa sahip. Bu yüzden bu sektöre yönelecek olan mezunlarımızın inanılmaz bir potansiyelle karşılaşacaklarını düşünüyorum. Bizim eğitimimizin verdiği profesyonellikle aradan sıyrılacak ve tanınır olup güzel bir ticari başarı yakalayacağınızı söyleyebilirim. Bu yüzden önermekteyim de aynı zamanda. Yat tamir, bakım ve işletmesinde kalifiyeli eleman ihtiyacı bulunmakta.
Peki abi yatlarda
çalışmak için gerekli özel eğitimler veya sertifikalar var mı ?
Teknenin boyutuna göre değişmekte bu aranan özellikler. Çünkü küçük tekneler mesela tecrübe istiyor gemi gibi değiller. Ama bütün uluslararası kanunlar tekneler için de aynı.
Abi genel olarak hep
duyduğumuz bir söz var ‘yatta çalışan gemi makine mühendisi iş yapmaz. Sıkıntı
olursa teknik servis çağırılır.’ Bunun doğruluğu nedir acaba ?
Abi gemi kiralama
alanında da tecrübeli olduğunuz için bu soruyu soruyorum. Gemi kiralama firması
ve Brokerlik arasında bir fark var mı ?
Yine çok karşılaştığımız bir şeyden bahsetmek istiyorum abi . ‘ birkaç arkadaş birleşip gemi aldık.’ cümlesini çok duyuyoruz okula gelen abilerimizden. Bu nasıl oluyor açıklayabilir misiniz ?
Eğer güvenip birbirini tamamlayarak iş yapabileceğin arkadaşlarınla yaparsan çok güzel olan bir iş gemi almak. Bir gemi nasıl alınır peki ; öncelikle bir sermayen + kredin veya direkt sermayen olması lazım. Denizde çalışırken minimum %20’ini tasarruf etmen gerek. Belli bir sene sonra elinde bir sermayen birikiyor zaten. Senin gibi yapan akıllı arkadaşlarınla öncelikle brokerlik işletme gibi alanlarda tecrübe edindikten sonra 4-5 arkadaşınla sermayeleri birleştirip gemi alabilirsin. Alırsan da başarı elde etme şansın daha yüksek olacak.Karadeniz
Powership’le bir anlaşmanız var. Siz nasıl bir hizmet sağlamaktasınız abi ?
Abi ne sıklıkla
kurtarma işlemi yapıyorsunuz ve bu süreç nasıl işliyor acaba ?
Elektrikli
römorkörlerin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Bize nasıl
tavsiyelerde bulunursunuz abi?
İçinde bulunmaktan mutlu olduğunuz yere daha sıkı tutunun ve kesinlikle bir hayaliniz olsun. Bu hayalinizi gerçekleştirmek için de elinizden geleni yapın.
Böyle bir oluşumu kuran ve emek veren bütün öğrencilere teşekkür ediyorum. Çok güzel şeyler yapıyorsunuz. Yapmaya da devam edin. Biz de ne kadar katkı sağlayabiliyorsak sağlamaya devam edelim. Başarılar diliyorum hepinize.
Son olarak katılımları için teşekkürlerimizi sunduk Ali Burçin EKE’ye ve oturumu sonlandırdık.
İÇERİK DETAYLARI
- İçerik Adı: Ali Burçin EKE ile Tecrübe Konuşuyor
- Etiketler:
- Kategorisi: Etkinlikler
- Yazan ve Tarih: 21 Mayıs 2021