Deniz Ticaretinde Yeni Kuzey Rotaları
Araştırmanın tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Yerli Halklar, Inuit ve Moğollar, çoğunlukla topluluk tedariki sağlamak, yiyecek ve yeni yerleşim alanları aramak için kullanılan Kuzey’deki deniz yollarını keşfettiler. Deniz operasyonları için, buz kırma kabiliyetine sahip olmayan, ancak hafif ve buz üzerinde taşınması kolay olan kapalı güverteye sahip kanolar ve insan gücüyle çalışan küçük tekneler kullandılar. Bir geminin gideceği yöne, izleyeceği yola rota denir. Denizcilikte rotalar askeri tatbikat, sismik çalışmalar; boru, kablo döşeme, dip tarama gibi çeşitli sebeplerden dolayı değiştirilebilir. Bunlara ilaveten küresel ısınma da yeni rotaların çizilmesine neden olan bir faktördür. Örneğin deniz ticaretinde yeni kuzey rotalarının çizilmesinin sebebi budur.
Bu rotalar şunlardır:
Arktik Deniz Rotası
Kuzeybatı Geçidi( Northwest Passage)
Kuzeydoğu Geçidi ( Kuzey Deniz Yolu)
Transpolar Sea Route
Arktik Köprü( Arctic Bridge Route)
Son yıllarda dünya ticaretinin neredeyse %90’ını üstlenen deniz taşımacılığı Arktik Okyanusu civarındaki limanları da etkileyecektir. Limanların önünde önemli eksiklik olarak kapasite sınırı yer almaktadır. Çünkü limana olan talep karayolu bağlantıları, limanın kapasitesi ve tesis bakımından tamamen esnektir. İklim değişikliğinin taşımacılık sektöründeki etkisinin giderek artmasıyla birlikte birçok gemi türü ve firmasında bu tür değişiklikler gözlenmiştir. Örneğin Maersk’in konteyner gemisinin de bu durumla alakalı olarak Süveyş Kanalı rotası yerine Arktik Okyanusu’nu geçmesi, küresel ticaret dengelerini değiştirdi.
Bu rotayı bu kadar önemli yapan şeylerden biri, yeni güzergahın Süveyş Kanalı’nı kullanan Doğu Asya-Avrupa hattını 21 bin kilometreden 12 bin 800 kilometreye düşürmesi ve transit süresini 10-15 gün kısaltma olanağıdır. Diğer bir sebep ise rotanın altında bulunan devasa hidrokarbon rezervleri nedeniyle küresel güçler için bir altın madeni olması.
Dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden olan Asya ve Avrupa ticaret verimliliğini önemli ölçüde artırmak ve aynı zamanda CO2 emisyonunu azaltmak mümkün hale geliyor. Kısaca bu kutupsal rota sadece nakliye sürelerinde kademeli bir iyileştirme sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yeni rotayı kullanan gemiler için nakliye sürelerini ve CO2 emisyonunu nerdeyse yarıya indirmeyi vadediyor. Oluşan bu yeni rota sayesinde gemiler şu anda kullanılmakta olan güney rotasından birkaç bin kilometre tasarruf sağlayacak.
İÇERİK DETAYLARI
- İçerik Adı: Deniz Ticaretinde Yeni Kuzey Rotaları
- Etiketler:
- Kategorisi: Araştırmalar
- Yazan ve Tarih: 6 Mart 2021