Derin Deniz Keşfi
Araştırmanın tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Sondaj teknik olarak dünya yüzeyi üzerinde delik açma işlemlerine verilen isimdir. Deniz sondajı da deniz tabanında delik açmak kullanılan yöntemlerdir. Sondaj gemileri de bu işlemler için özelleştirilmiş gemilerdir.
Sondaj gemileri sondaj işlemini gerçekleştirebilmek için geleneksel gemilerden farklı olarak birçok ekipman ve sistem ile donatılmıştır. Örneğin sondaj kulesi, hareket sönümleme sistemi, konum koruma sistemleri gibi teknik donanımlar klasik gemilerde bulunmamaktadır. Sondaj işlemini gerçekleştirmek için öncelikle sondaj yapılacak alan özenli bir taramadan geçer. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra ilk olarak tabanda ilk delik açılıp temizlenir. Daha sonra bu deliğin içinden takviye boru geçirilerek deliğin içine daha küçük delik açılır. Sondaj işlemi gerekli derinliğe ulaşılana kadar bu şekilde devam eder. Ayrıca ilave edilen her takviye borusu içindeki özel mekanizmayla kuyuya bağlanır. Kuyuda açılan deliklerin temizlenmesi için sondaj sıvıları kullanılır.
Genellikle sondaj çamuru tercih edilse de sondajı yapılacak hammaddeye göre bu sıvı değişebilir. Sondaj işlemleri sırasında birçok teknik problem olabilir. Bu problemler eğer gerekli önlemler alınmamışsa insan hayatına bile sebep olabilmektedir. Ayrıca sondaj işlemleri çevreye de istenmeyen etkiler verebilmektedir. Bu etkileri minimum seviyelere çekmek amacıyla sondaj gemileri gelişmiş teknolojileri kullanmaya başlamıştır.
İÇERİK DETAYLARI
- İçerik Adı: Derin Deniz Keşfi
- Etiketler:
- Kategorisi: Araştırmalar
- Yazan ve Tarih: 3 Aralık 2021