port-big-6

Olcay ÇELİK ile Tecrübe Konuşuyor

7 Nisan 2021 de gerçekleştirdiğimiz tecrübe konuşuyor etkinliğimizde Chevron Shipping Company de Clearance Analyst (2017-2020), HR/Manning Strategy Manager (2016-2017), Learning and Development Officer (2013-2016), Upstream Training Coordinator (2013), Cadet Training Officer (2011 2013),Fleet Safety Trainer (2010-2011) pozisyonlarında çalışmış şu an Chevron Shipping Company de Uzakyol Vardiya Mühendisi olarak gemiye çıkmaya hazırlanan, 2. Mühendis Olcay ÇELİK bizlerle birlikteydi.  Moderatörlüğünü okulumuz mezunu Elizya Cansu ÜNSAL‘ın üstlendiği etkinliğimizde sorularımızı yanıtlayan Mühendis Olcay ÇELİK konuşmaya kendini tanıtarak başladı.

“Öncelikle hoş geldiniz. Ben denizciliğe tarih öğretmenimin tavsiyesi üzerine Gölcük te bir denizcilik lisesinde okuyarak atıldım. 1999 Depremine kadar bu liseye gittim, depremden sonra Pendik Anadolu Denizcilik Lisesi ne geçiş yaptım ve liseyi orada tamamladım. Yükselebilmek için üniversite okumak şarttı. Bizim zamanımızda ise üniversite kazanmak zor bir şeydi. Notlarımın yüksek olmasından dolayı aslında haberim olmayan birincilik kontenjanı sayesinde İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisi bölümüne girdim. Hazırlık ile birlikte 5 sene okuduktan sonra mezun olup sektöre atıldım. Ben kendi adıma doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum. Bu mesleğe girerken kendinizi iyi tanımanız gerekiyor. Bu meslek kolay bir meslek değil çünkü.”

“Mezun olduktan sonra ise GÜRGEN Denizcilikte tankerlerde çalıştım. Önüme gelen bir fırsatla Chevron a girme fırsatım oldu ve burada karadaki kariyerime başladım.”

“Kendi işime özen gösterip iyi olmaya çalışırım. Daha iyi nasıl olabilirim diye gözlem yaparım. Hep sorgulayan bir insanım. Ben kendimi farklı konularda da geliştirmek doldurmak istiyordum bu yüzden bu fırsat benim için çok uygundu.”

“Bazı fedakarlıklar yapacaksınız. Otobandan çıkmak lazım bazen. Farklı deneyimler, farklı tecrübeler güzel olur. Hayata, mesleğe dair deneyimler edindiğimi düşünüyorum. Karaya geçiş dönemimde ilk olarak eşime danıştım. Onun görüşü ve onayı ile böyle bir kariyere adım attık. Karada 7 senelik bir serüvenim oldu. 1.5-2 senede bir hep pozisyon değiştirdim. Bu böyle devam etti. Geçen seneye kadar en son pozisyonum Clearance Analystlikti. 2 sene kadar orda görev yaptım. Mühendislik ana yolumuzdu. Şimdi gemide mühendisliğe geri dönüyorum pazar günü gemiye çıkacağım. Bir nebze de Başmühendis olup karada daha farklı yollar açmak için dönüş yaptım. Farklı pozisyonlara yelken açmak farklı deneyimler edinmek için.”

“Kara hayatınızda görev aldığınız pozisyonlardan bahseder misiniz?”

“2-3 sene kadar denizde çalıştıktan sonra özel görev olarak mürettebatın eğitilmesi, hem de aktarılması konusunda kısa görevim oldu. Bu görevde stajyer gemimizdeki 12 stajyerden sorumlu zabit ya da mühendis oluyorsunuz. Onları geliştirmek için bir araçsınız. Farklı ülkelerin stajyerlerin koordinasyonlarından ilgileniyorsunuz. Bunlar karaya geçişim için bana kapı açan yollardandı. Daha sonra Central Learningand Development Officer olarak bir kapı açıldı. Mürettebatın kendini geliştirmesi konusunda bir işti. O pozisyona geçiş sağladım bu sefer bütün stajyerlerden sorumluydum. Yaklaşık 100 e yakın stajyer vardı. Onların hem okul notlarının takibi hem de gemideki performanslarını takip ediyordum. Stajyerlerin kendi kariyerlerini geliştirmek adına bir pozisyondu aslında. 1-2 sene de orda çalıştım. Şirketin bana güveni arttı ve farklı bir pozisyonda rol aldım 1-2 sene de o pozisyonda çalıştım. En son bütün Chevron un yönetildiği Shipping te çalıştım. 1-2 sene de orda çalıştıktan sonra şimdi gemiye geri dönüyorum artık.”

“Kara kariyerinizin başlarında zabitlik eğitimi yaptınız. Sizce başarılı bir zabit nedir tanımlar mısınız?”

“Not bir gösterge bu süreçte. Tabi ki en başarılı kişiyi alalım da yoktu. İşi ne kadar tanıyor, kendini bekleyen zorlukların ne kadar farkında, zorluklara karşı göğüs gerebilecek yapıya sahip mi gibi nitelikler de arıyorduk. Doğru insanları, doğru kararlar vermiş insanları alıyorduk. Aslında asıl konu bu değil bunlar bir araç. Anlayıp kavramak çok önemli. İşi anlamak, pratiğine inmek, ulaşabilmek çok önemli. Biz bu tip kişileri alıyorduk.”

“Pratik olarak da sistemleri takip edin. Çok soru sorun, öğrenmeye aç olun. Kendiniz geliştirin, geliştirmekten bıkmayın, ben oldum demeyin. İşler rayından çıktıktan sonra oturun 30 dakika araştırın denmiyor. İşiniz yolunda giderken sürekli bu tip şeyleri yapmaktan kaçınmayın.”

“Büyük bir hırsla çalışın, araştırın demiyorum. Denizcilik sizin hayatınız hemen karaya gideyim diye de düşünmeyin. Ekibinizle birlikte çalışın, birlikte zaman geçirin, keyif alın. Daha alt kademelerdeyken aktif olmaya çalışın. Altını çizmek istediğim nokta ise gemide bulunduğunuz zaman da hayatınızın bir parçası. İyi dinlenin, iyi beslenin, fırsatları iyi araştırın.”

“İngilizcenizi geliştirirken nasıl bir yol izlediniz. Artık İngilizce de yeterli değil. Hangi dillere yönelmemizi tavsiye edersiniz?”

“İngilizce artık aslında olmazsa olmaz bir dil. İngilizcem var artık ben oldum değil. O dil olacak kesin. Dünya globalleşiyor. Çok akıcı 4 4 lük bileceksiniz diye bir kanun yok. Yabancı dil olarak İngilizceyi kullananlar siz gibi düşünüyor bu yüzden anlıyorsunuz. Denizde çok ileri İngilizceye gerek yok ama karada gerekli. Artık önemli bir ayrıcalık değil İngilizce. 2.Yabancı dil konusu için direkt bir şey diyemem. Sen kariyerinde ne planladıysan onu öğrenmeniz daha iyi olur. 2.dil şu olsun diye bir şey bence yok. Uzun vadede kendinizi nerde görmek istiyorsanız o dili sizin seçmeniz daha doğru bir karar olacaktır. Ama başta da bahsettiğim gibi İngilizce şart ve artık ayrıcalık değil.”

“Chevron şirketinde stajyer gemilerinin işleri nasıl oluyor? Ticari mi gemiler mi eğitim odaklı mı gemiler mi?”

“Bizim şirketimiz deneyimli zabit almak yerine stajyer alıp yetiştirmeyi tercih ediyor. Çok nadirdir dışardan zabit aldığımız. Başlarda deneyim eksikliği yaşanıyordu, o zamanlar biraz aldık. Genelde stajyer alıp yetiştirip filoya kazandırmak amacımız. Kaç kişi emekli olacak, kaç kişi alalım diye plan yapılıyor. Stajyerler doğru bir şekilde en verimli, en katkı verebilecek şekilde yetiştirilmeye çalışılıyor. Bir tanker gemimiz normal işleyişi sırasında 12 stajyere alabilecek kapasiteye göre dizayn edildi. Hem ticari işini yapıyor hem de eğitim veriyor. Dezavantajları yok mu tabi ki de var 12 tane stajyer bunların 6 tanesi makine 6 tanesi güverte. 6 makine stajyeri makine dairesine nasıl sığacak. Bu bir sorun bu sorunu ise gerekli program ve planlar yapılarak değişimli olarak görevler veriyoruz böylece bu sorunu hallediyoruz.

“Chevron denizcilik sektörünün öncülerinden biri. Teknolojiyi de takip eden itibarlı bir şirket gibi gözüküyor. Siz bu şirketin bir parçası olarak denizciliğin geleceği konusunda ne düşünüyorsunuz?”

“Şirketler için bahsedecek olursak yeni döneme ayak uydurmanız gerekiyor. Teknolojiyi takip edip sistemlerinizi bunlara göre güncellemeniz gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise personel eğitimi. Direkt olarak göremiyorsunuz o yatırımı ama personelin kalitesi, geliştirilmesi, sadakati şirket için önemli. Ülkemiz adına düşündüğümüzde ise bunu stratejik olarak ileri bir noktaya çıkarmamız lazım. Bu konuda devletin daha bilinçli daha sağlam bir yatırım yapması gerekiyor. İnşasından ticaretine kadar çok büyük bir sektör. Çok büyük bir pasta ve ülkemiz olarak güzel bir konumumuz var. İnsan kaynağımızda güçlü. Devlet olarak stratejimizi daha iyi belirleyip ileri çekmemiz lazım. Bireysel olarak bakarsak bu sektör sürekli değişiyor yeniliklere ayak uydurmanız gerek. Teknolojiyi takip edin. Kariyeriniz açısından bir diğer tavsiyem yapabilecekseniz bir master tavsiye ederim. Kendim eksikliğini çok gördüm. Akademik kariyeri de ilerletirseniz bu gelecekte size güzel ve farklı kapılar açabilir. Önceden 4 yıllık gerekiyordu artık yüksek de yapmanız da gerekebilir. Çok kasmayın, ama mezun oldum iş tecrübesi yeter bana demeyin akademikte de 3-5 yıl araştırın, kendinizi geliştirin diye tavsiye ederim.”

“Okul sizin zamanınızda nasıldı? Anılarınız varsa paylaşabilir misiniz?”

“Okul benim zamanımda geçiş sürecindeydi. Kadın ablalarımız kardeşlerimiz daha yeni alınmaya başlanmıştı. Köklü bir okul geçmişten gelen güzel şeyleri, geleneklerin getirdiği güzel bağımlılıkları vardı. Ama bir taraftan da çağ değişiyor ayak uydurmamız gerekiyor. Sadece okullu diye birini tanımak işe almak profesyonelce olmuyor. Herkese kapımızın açık olması gerekiyor. Okullu olmayıp kendini çok iyi yerlere çekmiş kardeşlerimiz, abilerimiz, ablalarımız var bunları göz ardı etmememiz gerekiyor. Sektöre bütünleyici bir yaklaşım sergilenmeli diye düşünüyorum. Dengeli, seviyeli bir disiplin önemli tabi. Agresifliklerden de kaçınılması gerekiyor aşırı yıpratıp bu meslekten de soğutulmamalı.”

“Anılar olarak çok var yani. Mesela mezuniyette denize atılma güzel bir his. Çok değerli hocalarımız vardı, hala var. Eğitime çok değerli katkılar sağlıyorlar. Zuhal ER hocamızın bir lafı vardı: “Başarının yerini hiçbir mazeret tutamaz.” bu cümle hayat mottom oldu.”

“Dengeli de yaşayarak iş kariyerimi renklendirecek kariyer kurmaya çalıştım. Kendi doğrunuz ne buna karar vermeye çalışın bunu anlamaya çalışın kendinizi tanıyın kısaca. Şu önünüzde yıllar var bunları nasıl doldururum var. Belli bir süre sonra dolduracak zamanınız olmuyor. Başlarda doldurmanız daha yeni başlayacak arkadaşlar için çok önemli. Her kararın artıları ve eksileri var. Sizin açınızdan artıyı en çok neresi toplar bunu bulmanız çok iyi olur.”

“Türkiye den stajyer alıyor musunuz?”

“Bir süre alım yapıldı şu an yok maalesef. Avrupa dan anlaştığı kendine okul olarak gördüğü okullardan alıyor. Çok istisnai personelden kaynaklanan ailevi alımlar oluyordu. Onun dışında başka ülkelerden alım yok.”

Daha sonra ise İTÜ DENARK Başkanı Mert GÜVERCİNOĞLU nun “Abi fakültedeki hocalarımızla ortak hareket ederek, dekanlıktan, hocalardan referans yazılarıyla bir kamuoyu oluşturup Chevron a ulaşsak kapıyı tekrar aralayabilir miyiz staj konusunda? Bizden sonra gelecek kardeşlerimiz için önümüzdeki dönem böyle bir çalışma yapmayı düşünüyoruz.” sorusuna ise;

“Bir girişim hiç yoktan iyidir. Ulaşabilirseniz neden olmasın. Bu güzel bir girişim. Olur olmaz bilemem ama her girişim bir fark yaratır.” ifadelerini kullandı. Moderatör Elizya Cansu oturumumuzun soru cevap kısmını bitirdi ve Olcay ÇELİK e teşekkürlerini ileterek sözü Kulüp Başkanımıza bıraktı.

Kulübümüz başkanı Mert GÜVERCİNOĞLU ise kendilerini takipte kalacağını bizlere bu deneyimlerini aktardığı için teşekkürlerini iletti. Yapmış olduğu işler ile bizlere manevi yönden bir ışık kaynağı olduğunu dile getiren Mert GÜVERCİNOĞLU kendisi için ömürlük bir mentor bulduğunu aktardı. Olcay ÇELİK için ileride konferanslarda daha kalabalık bir şekilde görüşmek istediğini söyledi ve gemi seferi için selametler diledi.

Mühendis Olcay ÇELİK ise; “Bu etkinliğe katılmak bana mutluluk verdi daha önceki etkinliklerinize de baktım, güzel işler yapıyorsunuz. Sizlere katkı sunabildiysem bu bana daha da mutluluk katacaktır. Bu girişimleriniz çok güzel, çok hoşuma gitti. İlerleyen etkinliklerde seve seve katkıda bulunmak isterim çok teşekkürler.” Diyerek oturumumuzu sonlandırdık.

İÇERİK DETAYLARI

  • İçerik Adı: Olcay ÇELİK ile Tecrübe Konuşuyor
  • Etiketler:
  • Kategorisi:
  • Yazan ve Tarih: 8 Nisan 2021