port-big-6

Ömer Berkay DAĞLI ile Bilgi Rotası

2021 yılının ilk Bilgi Rotası etkinliğinde konumuz Hızla Gelişen Denizcilik Sektöründe Endüstri 4.0 ve konuğumuz Novumare Technologies şirketinden CTO Ömer Berkay Dağlı oldu. İTÜ Denizcilik Fakültesi Makine 3. Sınıf Öğrencisi ve İTÜ DENARK Başkan Yardımcısı Yaren Yılmazoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen “Bilgi Rotası adlı” etkinliğe katılan Ömer Berkay DAĞLI denizcilikte Endüstri 4.0’ın sürdürülebilir olmadığını fakat insan 5.0’ın geldiğine dikkat çekti. 

 Dağlı, 2014 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi güverte mezunudur. 3 sene kadar güverte zabiti olarak çalıştıktan sonra İngiltere’ye gitti. Dönünce Entech & Semar şirketinde çalışmaya başladı. Aynı zamanda Entech & Semar’ın da kurucusu olan Semih Ege ile Novumare Technologies adında bir şirket kurdu. Halen Entech & Semar’da yönetici olarak yer alıyor ve Novumare’nin teknoloji yöneticisi. Projeleri hakkında da bilgi veren Dağlı ana amaçlarının insansız deniz araçları üretmek olduğunu ifade etti. Bunun dışında HTLT’de kullanılmak üzere bir otomasyon programları var. Bunun dışında bir yazılım geliştiriyor. Bir de gemilerin sülfür cap regülasyonunu denetlemek için geliştirilmiş bir proje.

Türk denizcilik sektörü dünyadaki teknolojilerin neresinde?”  sorusuna ise Dağlı, “Türk denizcilik sektörü ya da Yunan denizcilik sektörü diye ayırmak mümkün değil sektörde. Türk gemileri açısından düşünürsek henüz teknolojinin çok da entegre edildiğini söyleyemem. Özellikle bu işin kara kısmında, yönetim kısmında uygulanan teknolojiler çok geri kalıyor. Bu sadece Türkiye’nin problemi değil. Bu, dünyada denizcilik sektörünün bir problemi. Denizcilik regülasyonlara çok bağlı. Yönetici firmalar ailelerden oluşan kemik yapılara sahipler. Onların da inovasyona olan yatkınlığı çok değil. Tüm dünya denizciliği bu konuda daha yavaş ama Türkiye dünyadan da bir tık yavaş diyebilirim.” ifadelerini kullandı. Gemilerde de değişimin kaçınılmaz olduğunu aktaran Dağlı işlerin daha da kolaylaşacağını dile getirdi. Ayrıca Dağlı, İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. İsmail Çiçek’in yapmış olduğu similasyona da değindi. “İsmail Hoca’nın simülasyonu* takdire şayan. Türkiye için, dünya için çok güzel bir çalışma. Dünyada ses getireceğine inanıyorum bu projenin.” İfadelerini kullandı.

Endüstri 4.0 ve 5.0

“Endüstri 4.0 şu an mümkün değil”

Endüstri 4.0 temelde baktığımızda Siemens şirketinin, yani Almanya’nın, dünyaya sattığı bir konsept. Özüne baktığınızda, ışıkların yanmadığı fabrikalardır. Bu da bir fabrika çalışmaya devam ederken, içeride hiç insanın olmadığı, gerçek dünyanın bir ikizinin sürdürüldüğü sistemlerdir endüstri 4.0. Bu denizcilik sektöründe öncelikle üretim açısından değerlendirilmeli. Şu an bir çok tersanede kullanılan dijital twin sistemleri var. Bir gemiyi inşa etmeden önce gemiyi inşa etmiş gibi çalıştırabiliyorsunuz. Bu yazılım da size hangi noktalarda sorun çıkabileceğini söylüyor. Böylece daha hızlı inşa edebiliyorsunuz. Gemide de PMS sistemleri var. Siz makinenin bir dijital ikizini yaratırsınız. El kitaplarındaki sistemlere uyduğunuz sürece size uyarıda bulunur bu sistemler. Denizcilikte evet endüstri 4.0’dayız diyeceğimiz bir değişim şu anda mümkün değil. Denizcilik geleneklerin takip edildiği mesleklerin başında.

“Devamı İnsan 5.0 olacak”

Endüstri 4.0 ismini ortaya atan akademisyenler, bundan sonra gelecek olan tüm devrimlerin ya da değişimlerin insan üzerinde olacağını söylediler. Endüstri 5.0 demektense insan 5.0 olarak değiştirmek lazım aslında bunu. Bizler giyilebilir teknolojilerle, vücudumuza yönelik entegrasyonlarla, deri içindeki nano tüplerle, şu anda bildiğimiz insanın tanımında farklı hale geleceğiz. Teknoloji 5.0 teknoloji üzerinde değil de insan özelinde değişikliklere neden olacak. Bunun da denizcilik bölümü var tabi. Bizim çok önceden bir projemiz vardı. Tek bir ekrandan tüm gemi adamlarının sağlık durumlarının kontrol edilmesi üzerine bir otomasyon teknolojisi. O zamanlar bu zordu ama şu an çok daha kolay uygulanabilir. Belki yakın zamanda bizler gemiye giderken o gemiye özel bilgiler alıp ya da o gemiye özel bir çip taşıyıp üstümüzde, kontratımız süresince şirket tarafından takip edileceğiz.

“Mevcut gemiler otonom olabilir”

Asıl istenen de bu. Mevcut sistemleri otonom hale getirmek çok zor değil. Yeni bir sistem inşa etmeyelim. Mevcut gemileri bu konuda bir kabiliyete kavuşturalım isteği mevcut. O projenin ayrıntılarına da bakmak lazım. O proje otonom kararlar alabilen, kendi başına hareket edebilen, bir noktadan bir noktaya navigasyonunu gerçekleştirebilen bir durumda değil. O aslında insansızlaştırılmış bir gemi. Bu zaten çok uzun zamandır da yapılıyor. Bizim de üzerinde çalıştığımız bir proje aslında. Bu çok da mantıklı. İnsansız geminin mantığı, insan için ayrılan yeri kargoya ayırabilmek. Bunun için de gemide bazı güncellemelere gitmek gerekiyor.

Dağlı, konuşmanın sonlarında yük gemilerinin yelkenlilerle taşınmasının zor olduğunu ve güneş enerjisinin ise çok verimli olmamakla beraber mantıklı olmayacağını dile getirdi.

İÇERİK DETAYLARI

  • İçerik Adı: Ömer Berkay DAĞLI ile Bilgi Rotası
  • Etiketler:
  • Kategorisi:
  • Yazan ve Tarih: 16 Ocak 2021