Rusya-Ukrayna Savaşının Denizcilik Sektörüne Etkileri
Araştırmanın tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Rusya -Ukrayna savaşı, diğer her sektörü de olduğu gibi, uluslararası ticaretin kalbi olan denizcilik sektörünü de etkilemiştir. 24 Şubat 2021 tarihinde bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından başladığı duyurulan savaş, Covid-19 pandemisinin de doğurduğu sonuçlarla beraber mürettebat krizini, tedarik zincirindeki aksamaları, limanlarda yaşanan tıkanıklığın giderek artmasınaı ve bunun gibi daha birçok problemi tetikledi. Güvenlik sebebiyle kapatılan girişler ve çıkışlar yüzünden gemiler ve içindeki mevcut mürettebat mahsur kalırken, dünyanın en büyük LNG ve en büyük ikinci kömür ihracatçısı konumunda olan Rusya sebebiyle Avrupa’da yaşanan doğalgaz ve ısınma krizi gündeme oturdu. Rusya ve Ukrayna’nın tek başına Karadeniz’de oluşturduğu ticaret tonajı %75-80 seviyelerinde olduğundan dolayı Karadeniz’de yer alan çok sayıda koster gemisi spot durumuna düştü.
Savaşın diğer bir etkisi ise Avrupa Ülkelerinin savaş karşıtı hamlesi olarak Rusya’ya uyguladığı ambargolarla tahıl sektörünü sekteye uğratmasıdır. Savaş öncesi deniz yoluyla yapılan ticaret bir diğer alternatif olan kara yoluyla yapılmaya başlayınca ticaret hacmi neredeyse 4.5 kat düşerek tahıl krizinin doğmasına sebebiyet verdi. 22
Temmuz’da Garantör ülke olarak Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile masaya oturarak Tahıl Koridoru oluşturacak bir antlaşmayla varmış, krizin az da alsa hafiflemesini sağlamıştır.
İÇERİK DETAYLARI
- İçerik Adı: Rusya-Ukrayna Savaşının Denizcilik Sektörüne Etkileri
- Etiketler:
- Kategorisi: Araştırmalar
- Yazan ve Tarih: 8 Kasım 2022