port-big-6

Türk Limanlarının Teknik Verilerle İncelemesi

Araştırmanın tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Coğrafi konumu gereği doğu ile batı arasında ticaret merkezi görevi gören Anadolu Yarımadasındaki limanların tarihi Antik Yunana kadar uzanmaktadır. Kapitülasyonlarla beraber Türklerin liman işletme hakları yok denecek kadar azalmış, Kabotaj Kanunu ile beraber bu haklar tekrar Türklere geçmiştir. Limanların işletilme hakları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına geçtikten sonra liman faaliyetlerinde önemli gelişmelere yaşanmış Türkiye limanlarının sayısı ve niteliği gelişmiştir. Bu çalışmada  Türkiye’deki bazı  önemli limanlar teknik verilerle incelenmiştir.  

AMBARLI LİMANI

Ambarlı Limanı Türkiye’nin konteyner hacmi bakımından en büyük, kargo tonajı bakımından beşinci büyük limanıdır. İstanbul ve Marmara bölgesi hinterlandına sahip olan liman aynı zamanda Karadeniz limanlarına giden yükler için aktarma limanı olarak kullanılabilmektedir.

Ambarlı Limanının içerisinde Kumport, Marport, Mardaş ve Akçansa Port işletmeleri bulunmaktadır.

Toplam liman sahası 2.000.000 m²’nin üzerindedir.

Faaliyet Alanları: Konteyner, Genel kargo, Ro-Ro, Dökme yük

ASYAPORT

Asyaport, Mediterranean Shipping Company (MSC) grubunun liman yatırımları yapan şirketi Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesinin münhasıran konteyner limanı işletmesi amacı ile kurmuş oldukları Asyaport Liman A.Ş. tarafından Barbaros / Tekirdağ’da inşa edilmiş olup 8 Temmuz 2015 tarihinde hizmete girmiştir. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise Rotterdam ve Hamburg’dan sonraki üçüncü büyük konteyner limanıdır.

ASYAPORT Liman A.Ş. proje aşamasından itibaren çevreci yaklaşımları ile dikkat çekmiştir. Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın ilk 10 limanı arasında olan transit konteyner limanı Asyaport, EcoPort statüsünü kazanan ve bunu da PERS Sertifikası ile kanıtlayan ilk ve tek liman oldu.

ALİAĞA LİMANI

Aliağa Limanı, İzmir’ in Aliağa ilçesi sınırlarında, Çandarlı Körfezi içinde yer alan limandır. Türk limanlarının yanaşan gemi sayısına göre sıralanışı dikkate alındığında İzmir Limanı’ndan sonra ikinci sıradadır. Limanda en fazla yüke sahip firmalar; TÜPRAŞ, PETKİM ve HABAŞ‘tır.

Aliağa Limanı’nda yükleme ve boşaltma yapılan maddeler ham petrol, petrol ürünleri, LPG, LNG (doğalgaz), kimyasal ürünler, makine yağları, hurda demir, demir mamulleri, taşkömürü, antrasit, petrokok, çeşitli solventler, gübre, mısır, soya fasulyesi, perlit, kireç ve mermer olarak sıralanmaktadır.   

KUMPORT LİMANI

İstanbul Avrupa yakasında, Boğaziçi girişine 22 mil batıda Tem yollarına doğrudan ulaşabilen Kumport limanı; Çin’in Türkiye’de bugüne dek yaptığı en büyük yatırım olma özelliğini taşımaktadır. 5 kıtada 140’tan fazla noktayla doğrudan bağlantısı bulunan Kumport, Avrupa ve Asya arasında yer alan ana ticaret yollarındaki konumuyla da stratejik bir öneme sahiptir.

1994 yılında hizmet vermeye başlayan, başlangıçta sadece genel ve dökme yük hizmeti veren Kumport Limanı‘nda, 1996 yılından itibaren konteyner elleçleme işlemlerine başlanılmıştır. 2011 yılı itibarıyla, Türkiye’nin 3. büyük limanı olmuş, ayrıca ithalat konteyner elleçlemesinde ise 1. sıraya yerleşmiştir.

ÇANDARLI LİMANI

Çin, Hindistan, Japonya ve Kore’den denizyolu ile gelen yükler Süveyş kanalından, Rusya, Baltık ve Karadeniz’den gelen yükler Ege’den, Nafta ve Avrupa’dan gelen yükler ise Cebelitarık üzerinden Akdeniz’e ulaşmaktadır.  Akdeniz’de toplanan yükler sınırlı sayıdaki limanlar aracılığı ile diğer limanlara ulaştırılmaktadır. Konteyner gemilerinin ortalama hızı, uluslararası standartlara göre 10 deniz mili olarak kabul edildiğinde Çandarlı limanının diğer limanlara göre tercih edilmesi yaklaşık olarak 2 günlük bir tasarruf sağlatacaktır. Bu süre taşımacılık sektöründe ciddi bir ekonomik ve ticari kazanç demektir. Bu nedenlerden dolayı Çandarlı limanının konumu çok önemlidir.

Akdeniz havzasında yük sirkülasyonlarının sağlandığı önemli limanlar ile Çandarlı limanını kıyasladığımızda Çandarlı2nın büyük avantajlara sahip olduğunu görmekteyiz.

Ayrıca Çandarlı Limanı’nın Türkiye içerisinde Avrupa ve Asya karayolu, Ege ve Karadeniz karayolu, Ege denizyolu ve Akdeniz denizyolu ile bağlantılarının olması da önemli bir avantajdır.

MERSİN LİMANI

Mersin Uluslararası Limanı, demiryolu ulaşımı, bölgedeki güçlü tır filosu ve geçmişten gelen lojistik kültürü ve geliştirilmiş insan kaynakları yapısıyla, lojistik faaliyetler için oldukça geniş imkânlara sahiptir.

MIP (Mersin Uluslararası Limanı), Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya, Karaman, Ankara sanayi şehirlerine ve uluslararası tren istasyonlarına bağlıdır. Liman içindeki konteyner terminali ile Ankara, Kayseri, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Irak, İran ve bölge yüklerine demiryolu bağlantıları ile hizmet verilebilmektedir. Mersin Uluslararası Limanı, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya ve gelişmiş şehirlerine otoban bağlantılıdır. Ayrıca etkin karayolu taşımacılığı sayesinde Orta Doğu ülkelerine ulaşılabilmektedir. Mersin Bölgesi, Mersin Uluslararası Limanı2yla Serbest gönderim olup, liman "koridor" adı verilen bir karayoluyla bağlantılıdır. Mersin Uluslararası Limanı2nın serbest bölgeye yakınlığı yük trafiğini olumlu etkilemekte yük sahiplerine tasarruf sağlamaktadır.

1841 yılında ufak bir balıkçı köyü Mersin; 1850 yılında bucak, 1865 yılında ilçe olmuştur. 1860 yılından iskele inşası önem kazanan İlçe ‘de, 1886 yılında Adana-Mersin Demir Yolu’nun açılmasıyla gelen ve giden gemi sayısında bir artış meydana gelmiş ve bu gemilerin tahmil ve tahliyesi için süratli çalışma imkânları aranarak, Mersin Belediyesi tarafından önce "Taş İskelesi" daha sonra "Gümrük İskelesi" inşa edilmiştir.

İÇERİK DETAYLARI

  • İçerik Adı: Türk Limanlarının Teknik Verilerle İncelemesi
  • Etiketler:
  • Kategorisi:
  • Yazan ve Tarih: 24 Nisan 2021