Ufuk TEKER ile Tecrübe Konuşuyor
“İngilizce konuşup ikna edebiliyor olmak önemli”
Meslekte İngilizcenin önemine vurgu yapan Teker, şunları kaydetti: “Sigortacılıkta İngilizce çok önemli. Mesleğin ana dili İngilizce çünkü. Literatür olarak bilmelisiniz, yani hukuki ve mesleki terimleri çok iyi anlayıp kavramış, makaleleri ve hukuki metinleri çözebiliyor durumda olmalısınız. İngilizce dilinde konuşup karşınızdaki insanı ikna edebiliyor olmanız gerekiyor İkinci diller ticaret alanına göre değişebilir.
“Doğru hedefler seçin ve ona yürüyün”
Teker, karaya geçiş sürecinin nasıl olduğu sorusuna ise, “Ben denizciliği seviyorum. Karaya geçmek için denizciliği öldürmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Hala kendimi denizci olarak tanıtıyor ve bununla gururlanıyorum. Denizcilik çok saygın bir meslek. Benim ana hedefim hiçbir zaman para olmadı, mesleği ve denizi sevmenin en önemli şey olduğunu düşünüyorum. İşi külfet olarak görmemek lazım, özen gösterilmeli. Öncelikle alt mesleğin iyi seçilmesi önemli. Mesleğin hangi kısmı ilginizi çekiyorsa onu seçin ve odaklanın. Herkes her şeyi bilemez elbette. Denizcilik zor bir meslek grubu. Kimyasal tanker ve offshore gibi gerçekler var ve hepsi ayrı uzmanlık istiyor. Mutlaka ara kararlar da almak zorunda kalacaksınız ama acele etmeyin, sakince ve emin olarak karar verin. Kendinizi eleştirin ve acımasız olabilin. Dev aynası gerçek değil, ona bakmayın. Elde edilebilir hayaller kurun ki başarısızlık tatmak zorunda kalmayın. Sorunları parçalara ayırıp yönetebilmeyi öğrenin. Karşınıza dar boğazlar tabii ki çıkacak ama doğru manevralarla geçebilirsiniz unutmayın hayat o kadar da acımasız değil. Benim mezun olduğum dünya ile bugünkü dünya arasında çok fark var, her şey hızlı değişiyor. Fakat siz elenmiş zekalarsınız, bunların üstesinden gelebilirsiniz yeter ki doğru hedefleri bilin ve ona yürüyün.” yanıtını verdi.
“Uzmanlıklar büyük çaba istiyor”
İlk günden CEO olunmadığının altını çizen Teker, “Bir konuda uzmanlaşmak basit değil. Mesela deniz sigortacılığının kendi içinde ticari, hukuki ve denizicilik gibi alanları var. Uluslararası ticaret bilmeden bu işi yapmak mümkün değil. Altyapıya ihtiyaç var bu sebeple. Eğer mezun olup ertesi gün CEO olacağını düşünen varsa bu fikri hemen kafasından uzaklaştırsın. Uzmanlıklar büyük çaba ister. Çok çalışmak, okumalar yapmak gerekiyor.” diye ifade etti.
“Bana mesleği öğreten abilerimi asla unutmam”
Teker, okulla ilgili olarak, “Biz 118 kişi aynı yatakhanede yatıyorduk, abi-kardeş gibiydik. Ben mesleğimi gemide öğrendim ve bana mesleği öğreten abilerimi asla unutmam. Birbirinize denizi sevdirin meslekten soğutmayın, önemli olan bu.” diye konuştu.
“Elinizden geleni yapın ve iyi birer denizci olun”
Son olarak korsanlık olayları hakkında sigortacılık kısmının nasıl işlediğini açıklayan Teker, konuşmasını şöyle tamamladı: “Meslek hayatımda korsanların kaçırdığı gemileri, batıp kaybolan personel olayları gibi çok hadise gördüm. Bir zamanlar korsanlık sigortacılar arasında popüler bir riskti. Çok fazla Türk gemisi kaçırıldı. Eskiden büyük tonajlı gemilere önlem almak zordu. Silahlı görevliler falan bulunmadığından bir dönem çok kaçırılma olayı yaşandı. Fidye için kaçırıp bırakırlardı. Biz sigorta olarak korsanlık ne için yapılır öncelikle ona bakıyoruz. Yani para için mi yoksa ideoloji için mi buna bakılıyor. Sigorta teminatı için çok farklı partiler var örneğin kamuoyuna duyurulup tansiyonun yönetilmesi gibi. Bu olaylarla çalışılan hukuk firmaları da bulunuyor. Ama mesela 4 milyon dolarlık bir fidyenin korsanlara teslim edilirken kaybolmaması adına 300-400 bin dolarlık bir teslim süreci de oluyor. Bunun için bile ayrı sigorta yapılması gerekiyor. Umarım sorularınız yanıt bulmuştur. Teşekkür ederim herkese. Elinizden geleni yapın ve iyi birer denizci olun, başarılar.”
İÇERİK DETAYLARI
- İçerik Adı: Ufuk TEKER ile Tecrübe Konuşuyor
- Etiketler:
- Kategorisi: Etkinlikler
- Yazan ve Tarih: 18 Kasım