port-big-6

Zafer AKBULUT ve Arif BOSTAN ile Tecrübe Konuşuyor

Bahar Dönemi 2. Tecrübe Konuşuyor etkinliği konuklarımız Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Kılavuz Kaptan Zafer AKBULUT ve Yönetim Kurulu Başkanı Kılavuz Kaptan Arif BOSTAN.  Moderatörlüğünü okulumuz mezunu Elizya Cansu ÜNSAL’ın üstlendiği etkinliğimizi İnstagram üzerinden canlı yayın olarak gerçekleştirdik. Etkinlikte canlı yayına katılan katılımcıların da sorularına cevap veren Kaptan Zafer AKBULUT ve Kaptan ARİF BOSTAN denizcilik sektöründeki güncel konulara da değindi.

Yayınımızın tam haline İTÜ DENARK instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

İşte etkinliğimizde sorulan bazı sorular;

-Kılavuz Kaptan olmak için nasıl bir yol izlenmeli? İyi ve kötü yönlerinden bahsedebilir misiniz?

Kılavuz kaptan olabilmek için iki yıl kaptanlık yapmanız lazım. Ondan sonra gerekli belgeleriniz hazır ise Kılavuz Kaptanlığına başvurabilirsiniz. Ayrıca Kılavuz Kaptanlık yetenek gerektiren bir meslek. Manevralarınızı çok dikkatli yapmalısınız. Gemi kaptanlarıyla da iletişim kurabilmeniz önemlidir. Bu yüzden birkaç dil bilmek bazen gerekiyor. Gemi kaptanıyla birbirinize güvenmek zorundasınız.

-Kaptan ve kılavuz kaptan arasında görev dağılımı açısından farklar nelerdir?

Riskli bölgelerde kılavuz kaptan, gemiyi çevreden, çevreyi gemiden koruyor. Manevranın güvenli bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Kısaca biz gemideki kaptana geminin geçişi esnasında yardımcı oluyoruz.

- Kılavuz kaptanlar olarak covid-19 önlemlerini yeterli buluyor musunuz?

Kılavuz kaptanlar önlemlerini tamamen alıyor. Bu konuda Türk denizcileri oldukça başarılı.

-Staj bulmakta sıkıntı yaşayan kardeşlerimiz için bir çözüm üretildi mi?

Çok denizcilik okulu açıldı çok mezun var. Bu konuda okuldaki gemiler öncelik olmalıdır. Bize gelen birçok öğrenci kardeşimiz oluyor biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tanıdığımız armatörlerden ricada bulunuyoruz onlar da ellerinden geldikçe bizi kırmamaya çalışıyorlar fakat çok talep olunca pek bir şey yapamıyoruz.

-Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneğinin amacı nedir?

Türk Uzak Yol Kaptanları Derneği bir sivil toplum kuruluşudur. Bizim amacımız elimizden geldiğince, dilimizin döndüğünce Türk Uzakyol Gemi Kaptanlarının haklarını savunmaktır. 2013’ten beri yıpranma hakkıyla uğraşıyoruz, yeşil pasaportla ilgili bir girişimimiz var hem kaptanlar hem de başmühendisler için. Gemi adamları yönetmeliğini mahkemeye verdik, yargıtayda hala devam ediyor. Sonucunda kazanılmış olan kılavuz kaptanların haklarını geri aldık, bizleri ehliyetlerimizi askıya almakla tehdit etmişlerdi.

-Uzakyol kaptanları genel kurulu ertelendi, sebebi nedir?

İl hıfzıssıhha kararları gereği sekiz metrekareye bir kişi katılabiliyordu. 100 kişi gelse sekiz yüz metrekare gerekiyor. Bu koşulu sağlayamadık. Ataşehir Belediyesi’nin 200 kişilik bir salonu var burası için görüştük katılımcı sayısı elli kişiyi geçemez taahhüttü aldık. Bu cevaptan sonra Ankara’yı arayınca, biz yapabilenler yapsın dedik eğer sizin şartlarınız uymuyorsa bunu karar defterine yazıp ileri bir tarihe erteleyeceksiniz. Koşullar sağlanmadığı için ertelemek zorunda kaldık.

-Yolun başında olan genç kardeşlerimize tavsiyeleriniz nelerdir?

Önerim, çok çalışın. Yaptığınız işin en iyisi olun. Yeni gelişmeleri takip edin. Tüm dokümanlara hâkim olun. Her zaman tetikte olun. Stajdayken gemideki SOLAS, MARPOL gibi kitapları okuyun. Denizi kaptan veya başmühendis olmadan bırakmayın.

-Ucuza istihdam konusundan bahseder misiniz?

Kalite pahalıdır. Ücretler düşerse kalite de düşer. Verim de düşer. Personele az verilen ücret gemide sorun olarak geri döner. Mesela siz 100.000 dolar kar edersiniz ucuza personel çalıştırarak, bir hata yaparlar 500.000 dolara mal olur size.

Bu konuda yayınımıza katılan armatör abimize de ithafta bulunan Kaptanlarımız ucuza personel almamalarını rica etti. Armatör abimiz ise “Ucuza personel çalıştıracak kadar zengin değilim.” diyerek Kaptanlarımızı destekledi.

-Sizce ülkemizde Denizcilik Bakanlığı kurulmalı mı?

Geç kalındı, olmadı, olmayacak. Kurulursa, kılavuz kaptanlar ve gemiciler için kanun çıkacak. Gereksiz okullar kapatılacak. Hakimler, kaptanlarla alakalı bir dava olduğunda resmi olarak Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneğine ya da Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğine resmi olarak başvurup görüş alıyor. Ama Ankara’daki kurumlarımız kaptanlarla ilgili bir tasarrufta, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneğine ya da Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğine görüş sormadan karar verebiliyor.

-Neden yabancı bayraklı gemilerde yabancı personel çalıştırılıyor?

Türk denizcilerinin vize ve pasaport işlemleri uzun sürdüğünden yabancı personel daha kolay gemiye alınabiliyor. Denizcilerin ayrıca bir pasaportu olup avantajlar sağlanması gerekiyor. Vizelerimiz daha kolay yapılmalı. Denizcilerin işleri kolaylaştırılmalı.

-Otonom gemiler olacak mı?

Otonom gemiler olacak. Ama bir insanın yapabildiklerini yapamayacak. İnsanın verdiği kararları veremeyecek. Arızalanmalar muhtemel olacaktır.

Yıpranma Payı hakkında da görüşlerini dile getiren Kaptanlarımız;

Yiyorsunuz, içiyorsunuz, yatıyorsunuz, kalkıyorsunuz diyorlar. Yıpranma payı elimizden alındı ve geri vermemek için direniyorlar. Çalıştay yapılıyor ama sonucu paylaşılmıyor. Medyada bu konu dile getirilmeli. Çalıştay sonucu Ankara’ya götürülmeli.

Zafer Öztürk ise “Denizci yıpranmıyor yıpratılıyor.” diyerek söze başladı. İnsanların dediği gibi 8 saat çalışıp 16 saat evinde olan insanlar ile 24 saat 6-7 ay gemide yaşayan insanları aynı kefeye koymak yanlış. Denizciler olmasaydı dünyanın %50’si açlıktan %50.2si soğuktan ölürdü. Kesinlikle doğru. Kara durdu, hava durdu ama denizciler hiç durmadı 6 ay kontratı olan bir yıl çalıştı, bir yıl kontratı olan bir buçuk yıl çalıştı gemilerden inmedi. Yıpranması için ne olması lazım mesela kaçırılan Mustafa Kaptan benim arkadaşım sizce yıpranmadı mı? Yıpranmamız için ölmemiz mi lazım? Denizden gelmeyen ‘’Ne yapıyorsunuz ki? Her limanda sevgili. Dünyanın parasını harcıyorsunuz.’’ Bizim sarhoşluğumuz içkiden değil geminin sallanmasındandır. Ellerimi açıp da Allah’ım şu gemi batsa da kurtulsak dediğim zaman oldu. Uyuyamıyorsun, yemek yiyemiyorsun, hiçbir şey yapamıyorsun. Adam lodoslu havada Kadıköy’den Bakırköy’e giderken ecel terleri dökerken bu gemiciler günlerce, aylarca fırtınada kalıyorlar. Biz mesleğimizi seviyoruz yıpranmıyoruz, yıpratılıyoruz.

Aşı konusunda ise “Aşılanmada denizcilerin öncelikli gruba alınması istendi ancak dönüş alınmadı. Yurt dışıyla ilk temasta olan insanlarız. Öncelikli aşı olmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandılar.

Kılavuz Kaptan Arif BOSTAN ve Kılavuz Kaptan Zafer AKBULUT son olarak biz öğrencileri yurt dışında daha iyi yerlerde, daha üst mertebelerde görmek istediklerini ve bu anlamda güvendiklerini iletti.

Yayınımız sonunda İTÜ DENARK Başkanı Mert GÜVERCİNOĞLU, kaptanlarımıza etkinliğimize katıldıkları için teşekkürlerini iletti. Moderatör Elizya Cansu ÜNSAL da Kaptanlarımıza teşekkürlerini ileterek yayını sonlandırdı.

İÇERİK DETAYLARI

  • İçerik Adı: Zafer AKBULUT ve Arif BOSTAN ile Tecrübe Konuşuyor
  • Etiketler:
  • Kategorisi:
  • Yazan ve Tarih: 15 Mart 2021